bloglovin

Min körkortsguide

Idag har jag haft mitt körkort i exakt 2 månader.(!!)
 
Eftersom att många av mina kompisar på väg att ta körkort och jag vet att många av er läsare också kämpar med körteorin och körberedskapen så tänkte jag slänga ihop en liten gudie som kan hjälpa er att ta körkort snabbare.(Bra va?) Följer du dessa steg så kommer du förhoppningsvis ha ditt körkort i handen om några månader, eller kanske till och med veckor om du redan gjort några av stegen?
 
1. Läs igenom körboken som går att köpa på de flesta körskolor. Det kan låta jobbigt, men ta ett kapitel i taget så ska du se att det går fortare än vad du tror! 
 
2. Övningskör minst 1-3 gånger i veckan. I slutet la jag upp ett schema så att mina handledare (aka mina föräldrar) kunde ta sig tid och prioritera min körning så att jag kunde känna mig säker innan uppkörningen.
 
3. Boka ett datum för uppkörningen. För att bli motiverad och faktiskt hålla sig till sin plan måste man ha en deadline. Annars kommer du skjuta upp körningen. (tro mig jag vet!)
 
4. Gör teoritest online. Det finns en mängd olika hemsidor där du kan öva dina teoretiska kunskaper. De flesta kostar, men går du på körskola ingår det ofta i "paketet". 
 
5. Kör med fler handledare än bara dina föräldrar. Förslagsvis en körskola. Kör du med samma personer hela tiden kan handledaren börja bli blind för små problem som andra skulle lägga märke till. Jag körde med minst 4 olika handledare på körskolan och alla gav mig olika feedback. Jag tror att detta har varit en bidragande faktor till att jag klarade uppkörningen redan på första försöket. Om du inte vill eller kan köra hos en körskola skulle jag rekommendera att be någon bekant med körkort sitta med dig och din förälder i bilen och sedan ge respons.
 
6. Öva, öva, öva. Att tro att man kan kunna ta körkort efter att man endast kört i en månad är naivt. Att lära sig kontrollera, manövrera och parkera en bil tar tid. Dessutom måste du lära dig att förutse faror och beteenden hos andra trafikanter. Vilket du endast kan lära dig av erfarenhet.
 
7. Sluta oroa dig! Det finns inget värre än att vara så nervös så att man inte verkar kunna göra någonting rätt. Tillåt inte din rädsla för att misslyckas ta över din körning. Vad gör det om du inte klarar uppkörningen på första försöket? INGENTING, det enda som händer är att du lär dig vad som du behöver träna på. 
 
8. Kör upp på låtsas. Ha en lektion med din handledare där han eller hon ska bete sig som om det vore en uppkörning. Detta gör att du blir mer trygg när det väl är dags för den stora dagen och då har du större chans att lyckas! Jag körde upp på låtsas med min körskolelärare 2 gånger innan den riktiga uppkörningen. Dels för att se om jag var redo för att köra upp och dels för att inte bli lika nervös när det verkligen gäller.
 
9. Öva en gång till. Du kan inte öva för mycket. Bilkörning handlar om överlärning, precis som att cykla ska du inte ha glömt bort hur man kör bil om du tar en paus.
 
10. Sluta stressa! Den enda som har bråttom med att ta körkortet är du själv. Det spelar ingenroll att du vill ha det nu, nu nu! Är du inte redo- kör inte upp.
 
Kom ihåg att även fast du har fått ditt körkort är du inte helt färdiglärd. Trafiken bjuder ständigt på nya oväntade situationer som du kommer lära dig av. Att ha körkort innebär bara att du kan klara dig själv i trafiken utan hjälp.
 
Lycka till! (Har ni några frågor så är det bara att fårga på)

Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: